måndag 26 oktober 2020

Nedbrytning och kompostering i skogen



På hösten... när marken är täckt av nedfallna löv, börjar nedbrytarna sitt stora arbete! Marken i skogen är full av dem! Tag med litet jord och löv hem och titta! Skogens små nedbrytare är viktiga för allt liv!



Vilka är nedbrytarna och vad gör de?


Nedbrytare är smådjur, svampar och bakterier, som lever i det översta markskiktet. Bakterierna och svamparna svarar för 80-90 % av förmultningen. Svampmycelet - svamptrådarna, som man ser överallt om man lyfter på en sten eller kikar in under mossan - blir föda för kvalster och hoppstjärtar!

De omarbetar och frigör ämnen från årets växtdelar och döda djur och ser till att näringen kommer ner i jorden. Växterna får då användning för näringen igen! 

Svampmycel, svamptrådar på pinnen under löven 




Vad är "förna"?


Förna kallas alla döda växt- och djurdelar, som ligger på markytan. FÖRNA = förra årets skörd! I skogens marktäcke lever förnadjuren, som bryter ner årets avfall till mull. De sköter renhållningen i naturen och efter ett år har det mesta gått in i skogens kretslopp.



Förna - gamla, våta löv från förra året[/caption]

Tag med en handfull förna från skogen...


... och lägg på ett vitt papper eller på en vit plastduk. Efter en stund kryper djuren ut! Det kan vara små kvalster, spindlar och skalbaggar, gråsuggor, myror, snytbaggar; olika typer av mångfotingar och kanske har du lyckats få med en daggmask och en larv!


Titta hur djuren rör sig! Rovdjuren rusar snabbt omkring, medan växtätarna håller sig lugnare!

- Du kan förvara förnaprovet någon dag i en glasburk, överspänd med väv. Droppa lite vatten då och då ner i burken, så att inte djuren torkar ut! När ni har tittat färdigt... lägg tillbaka förnan och djuren i naturen igen ... de är så viktiga!

AKTIVITET:

  1. Lägg lite löv i en tratt.
  2.  Placera tratten över en glasburk gärna med en bit kaffefilter eller läskpapper i botten.
  3. Ställ en lampa över tratten. Ljuset och värmen driver ner djuren i burken. Djuren är ljusskygga och gömmer sig för lampan!
  4. Vem äter pinnar och barr i skogen?

    Den lilla barrbroskskivlingen sitter på ett enda barr och gör jord av det! Gå ut och leta under granen och när du hittar dom tar du också upp jorden under svampen, annars får du ju inte se vad den sitter på! Pilla sedan försiktigt! Klistra in den i växtkort, som ni har med er!

    Nedbrytarsvamp, som gör jord av barren!
Varför är det grått på marken under löven?
Det är svampmycel-svamptrådar



Bor det någon under löven?
Det är några som bor under löven



Leta efter nedbrytarsvampar
Nedbrytarsvamparna gör jord av barr, kvistar och kottar



Kerstin Riedel NATURSPANARNA

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar