Smakar som finaste brysselkål! Den fullt utslagna blomman steker vi som biff eller dekorerar "vildsalladen" med. Bladen blandar vi in i salladen och roten kokas som sparris!
Stek MASKROSBIFFAR!
- Plocka maskrosblommor. Lägg blommorna i litet ättikssprit blandat med vatten i ca 10 min. Ev. småkryp lämnar då blommorna!
- Skölj bort spriten noga och låt gärna blommorna ligga i kallt vatten ytterligare 10 min. Vrid ur det mesta av vattnet.
- Häll lite mjöl + en gnutta salt + lite vitlökspeppar i en plastpåse. Lägg i blommorna. Skaka påsen!
Blommorna blir då panerade! Stek i smör eller olja tills de blir gyllenbruna och knapriga! Naturligtvis kan man steka blommorna utan att panera dem!
Riv loss
maskrosblommans gula små blommor
och blanda ner i salladen. De smakar sött!
Ta inte med de gröna foderbladen. De är beska!
Koka maskrosknoppar!
Plocka bara de maskrosknoppar, som finns vid markytan.
-Kokas några minuter i lättsaltat vatten. Ät och njut!
Finaste brysselkål!
Stek i olivolja!
Förväll små maskrosblad i vatten och kasta
bort vattnet. Stek bladen i olivolja+gul lök+vitlök
Maskrosroten
dras upp och sköljs i flera vatten. Kokas upp. Häll bort kokvattnet! Putsa och ta bort ytterskalet, som är svart. Dela rötterna i småbitar och koka dem mjuka i nytt vatten. Vattnet kan man spara och dricka eller använda i stuvningar. Rotbitarna kan ätas som grönsak, i stuvningar eller i en grönsaksgryta. Smakar nästan som sparris!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar